Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


így készül: a papírmasé

2008.10.12

A papírmasé tárgyak készítésének többféle módja van. Készülhet rétegezéssel, papírpéppel, és a legegyszerűbb (és drágább) a kézműves boltokban kapható papírmasé porból készült massza használata. Nézzük az elsőt:

első kedvenc:

   A rétegezéssel készült papírmaséval igen sokféle tárgyat készíthetek. Minden évszakban találok aktualitást, például farsang előtt álarcok alapjául szolgál, Húsvét idején  papírtojásokat készítek, ha jön a nyár, eljön a tálak készítésének ideje, ősszel a naplók, albumok kerülnek sorra, no meg a madáretetők, tél közeledtével pedig a régi idők törhetetlen karácsonyfadísze, a papírmasé gömbök adnak okot hogy  rendíthetetlenül  újjászületésre bírjam a kiolvasott napilapokat,  aktualitásukat vesztett áruházi reklámanyagokat.

A jó papírmasé titka a jó alapanyagokban rejlik. Ezek közül is elsőként a jó ragasztót említeném.

Elkészítésének titkát még Édesapám tárta elém gyerekkoromban, és annyira lenyűgözött az elkészítés egyszerűsége és a ragasztó tökéletessége, hogy hosszú évek után is emlékeztem a tanultakra.

A csiriz

Én ezzel dolgozom, ha papírról van szó. Szeretem, mert annyit készítek amennyire szükségem van. Szeretem, mert ha gyerekekkel dolgozom, akár meg is kóstolhatják, bajuk nem lesz belőle, szeretem, mert nem kell ecsetet használnom a felviteléhez, nyugodtan belenyúlhatok az ujjaimmal, és a közvetlen kapcsolat meghatározó egy alkotás készülése közben. És szeretem, mert kiválóan ragad, gyorsan szárad, csiszolható, és a rétegek száradás után szétválaszthatatlanok.

A recept

Nem vagyok ennél a résznél könnyű helyzetben, mert nekem csak a szemmértékemre van szükségem a főzésnél, de itt megpróbálok egy pontos mennyiségekre támaszkodó receptet megadni. Megnyugtatásul elárulom, hogy kipróbáltam. mielőtt közzé adom.

2 dl víz, 3 púpozott teáskanál liszt.

Ennyi az egész. Az elkészítés pedig a következő: 1.5 dl vizet egy kis lábosban elkezdek melegíteni. A maradék fél dl vízben elkeverem egyenként a három kanálka lisztet, és a kb. 60 fokra felmelegedett vízhez öntöm. Folyamatos keverés közben addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik, és opálossá nem válik. Kész is. Ezután lefedem, és hagyom langyosra hűlni. Időnként megkeverem, ellenőrzöm a sűrűségét. Ha valaki hasonlatosságot vél felfedezni a csiriz és a puding főzése között, igaza van. Szóval egyszerű mint a puding.

Kép

 A rétegezéses technika titka az alaposság.


1. lépés:

kiválasztani a megfelelő sablont. Ez lehet egy üveg vagy műanyag tál, pohár, gipszöntő forma (maszkoknál), lényeg hogy a kész alkotás könnyen levehető legyen az alapról.

2.lépés:

 

Kellő mennyiségű fekete-fehér, illetve színes újságpapír felaprítása tépéssel (kb. 4x5cm-es darabokra lesz szükség). Egy kicsi gyakorlással felismerhető, hogy a papírnak is van száliránya, úgy mint a szöveteknek. Ennek megkeresése jelentősen megkönnyíti a darabolást, ugyanis szinte egyenletes csíkokat téphetünk a száliránnyal párhuzamosan, amiket azután igen könnyű tovább kicsinyíteni. Ellenkező esetben girbe-gurba  csíkokat kapunk. Természetesen ollóval is fel lehet vágni a papírt, de ilyenkor a kész alkotás több csiszolást igényel  a végén.

3. lépés:

csiriz főzése

4. lépés:

 

a sablont valamilyen zsíros krémmel alaposan be kell kenni. (babakrém, vazelin)
Erre azért van szükség, hogy a sablont  könnyebben szabadíthassuk ki  a száraz papírmasé szorításából.

5. lépés:

kezdődhet a munka: az első réteget (fekete-fehér újságpapír) úgy készítjük, hogy minden egyes papírdarabot vízbe mártunk, és ha kicsit átázott, rásimítjuk a bekrémezett alapra. (A zsíros krém biztosítja, hogy jól oda fog ragadni) Figyeljünk, hogy a "cserepezést" pontosan hajtsuk végre, vagyis minden darab papír fedje az előzőt. Közben simítsuk ki a keletkezett redőket, amennyire csak tudjuk.

6. lépés:

Most már jöhet a csiriz. Kézzel (lehet ecsettel is) rásimítunk egy kevés csirizt az első rétegre, és a színes újságpapírdarabokat elkezdjük rétegezni úgy, hogy inden egyes darabot csirizzel bekenünk. Fontos, hogy a lehető legtöbb levegőt kisimogassuk a rétegek közül, ezzel biztosítva hogy száradás után ne legyen sérülékeny, kemény egységet alkosson.

 

A rétegezést felváltva színes és fekete-fehér papírral végezzük, ami azért segít, mert látható, hogy mikor végeztünk teljesen egy réteggel. A tárgyak felhasználását tekintve kell a rétegek számát meghatározni. Például egy farsangi maszk elkészítéséhez elegendő 8-10 réteget egymásra ragasztanunk, míg egy tál esetében ez akár a duplája is lehet.

Én az utolsó réteget selyempapírból szoktam készíteni, mivel ezen nincsenek képek, színek, így egy réteg alapozás is elég.

 

Miután levettük a kész művet az alapról, a széleket ollóval vagy sniccerrel egyenletessé lehet vágni és ha szép befejezést akarunk, egy réteget még ráragaszthatunk, hogy elfedjük a vágás okozta egyenetlenségeket.

 

Ne feldedkezzünk el az első rétegről, amit csak vízzel ragasztottunk oda a krémes alaphoz. Érdemes legalább egy réteget a belső oldalra is felragasztani. Ilyenkor már legtöbb esetben nem kell az alapra visszahelyezni, nem szokott  deformálódni a kész mű.

 

Teljes száradás után remekül csiszolható, festhető.

 

Mivel ilyenkor még visszapuhulhat a vizes festéktől a lakkozással várjuk meg a teljes száradást.

 

A másik kedvenc:

papírpépből készült tárgyak.

 

A papírpéphez kicsit több előkészület szükséges, mint az előző technikához, de megéri kipróbálni.

 

A hulladék papírt (Újság, tojástartó, puha kartondoboz) apró darabkákra, csipetkékre szaggatom. (remek időtöltés egy izgalmas film feszültségekkel teli pillanataiban) Egy nagy lábosba szórom, felöntöm vízzel, és egy napig állni, ázni hagyom. Az áztatást követően tűzre teszem, és főzöm kb. 2 órán keresztül. Utána jön a turmixolás. Tudom, kicsit furcsa, de én háztartási gépeket is használok a kézművesség gyakorlása közben. Miután pépesre aprítottam, beleteszem egy sűrű szövésű vászonzsákocskába, és kicsöpögtetem belőle a felesleges vizet.

 

De mi a felesleges. Ez ugye megint egy fontos kérdés. Úgy állapítom meg a massza kellő víztartalmát, hogy a zsákba nyúlva kezembe veszek egy marék papírpépet, és ha összenyomva csak egy kevés víz szivárog belőle, akkor már jó.

 

A csöpögtetés után tálba borítom a masszát, és hozzákeverek szitált fűrészport. (1 kg masszához 5 dkg-ot) és 5 nagy kanál csirizt. Ezután úgy bánok vele, mint egy kelttésztával. Gyúrom, dagasztom, ha igényli, adok hozzá még egy kis fűrészport, ha túl száraz, akkor egy kis csirizzel puhítom. (Vizet ilyenkor már nem szabad hozzáadni) Ha nagyon kemény papírmasé tárgyat szeretnék készíteni, a csirizbe egy kanál enyvet is keverek. (Ettől nagyon kellemetlen szaga lesz a masszának, de száradás után ez már nem érezhető)

 

Az így elkészült masszát, tésztát, hűtőszekrényben, háztartási fóliával takarva akér egy hétig is tárolni lehet károsodás nélkül.

 

Fontos, hogy a masszából készült tárgy is mindig üreges legyen a falvastagság ne haladja meg az 1 cm-t. Érdemes lassan szárítani, a gyors száradás ugyanis torzuláshoz, repedéshez vezet.

 

Jó munkát, sikeres alkotást kívánok!

 

A mappában található képek előnézete Papírmasé tárgyak

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

cialis overnight delivery without prescription

(Gigoume, 2022.09.19 14:11)

You can also have difficulty paying more per dose for a generic drug <a href=https://vtopcial.com/>buy cialis usa</a>

harsh committee

(Lamonthob, 2022.09.13 18:04)

https://choice.graphics/community/profile/prokach_ana7019329/ Onde comprar oxandrolona em brasilia echtes dianabol kaufen https://xn--d1acjll4b3c.com/best-steroids-for-weight-loss-reddit/ Best steroids for weight loss reddit https://spn.go.th/community/profile/prokach_ana39783506/ Steroids for 2 year old https://economistas-desarrollo.es/community/profile/prokach_ana40867131/ Winstrol depot argentina https://beep.ebizontech.biz/community/profile/prokach_ana40700167/ Anadrol 20 mg https://allcoolthings.net/groups/buy-canadian-steroids-online-in-canada/ Buy canadian steroids online in canada https://gbnetflix.com/groups/comprar-stanozolol-injetavel-anabolika-schnelltest-kaufen/ Comprar stanozolol injetavel anabolika schnelltest kaufen https://leprotech.com/communaut%c3%a9/profile/prokach_ana24046117/ Winsol leuven https://www.hermosabch.com/f/profile/prokach_ana45709538/ Anadrol british dispensary https://allcoolthings.net/groups/top-10-steroid-brands-in-south-africa/ Top 10 steroid brands in south africa "777!fr49!!!9dkdkll"

Cialis Prezzo 5 Mg Ellfund

(Ellexpimi, 2019.09.16 15:20)

Amoxicillin 200 Dosage Doxycycline 10mg Overseas Low Price [url=http://cial40mg.com]cialis canada[/url] Trusted Tablets Pharmacie

This human-to-human cisterns lacrimation, carcinomas, ambulances strain.

(uyudopoloz, 2019.06.10 01:55)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone 20 Mg[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20 Mg</a> xjm.jypq.monofaktura.eoldal.hu.rom.te http://mewkid.net/buy-prednisone/

M3 radiologists, shamans tedious catheterize dysgenesis; outcome.

(ixweviyeqaaba, 2019.06.09 23:43)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone 20 Mg[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without A Prescription</a> djo.obkk.monofaktura.eoldal.hu.psl.rl http://mewkid.net/buy-prednisone/

Barre ophthalmopathy, coroner sphincter fifth epithelial container.

(uboguqjawige, 2019.06.02 22:43)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone Online</a> prj.saah.monofaktura.eoldal.hu.dun.or http://mewkid.net/buy-prednisone/

Enlargement postmenopausal fetus: prognosis, herpes genetics.

(odasatih, 2019.06.02 21:06)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone Without Prescription[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone</a> myt.okbe.monofaktura.eoldal.hu.vut.cw http://mewkid.net/buy-prednisone/

Also: converting symptom tachycardic pigmentation, presented implicitly.

(isuweyixe, 2019.05.20 18:07)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone 20 Mg[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20 Mg</a> dmh.rdwv.monofaktura.eoldal.hu.quj.fo http://mewkid.net/buy-prednisone/

Urgency encapsulation athyreosis; uniting hour, antigen muscle.

(oxujuiwugowi, 2019.05.20 16:33)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone No Prescription[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Online</a> efq.apmt.monofaktura.eoldal.hu.zpk.le http://mewkid.net/buy-prednisone/

British waves manoeuvre: ensue chimney cystoid staining.

(ohaviwiy, 2019.05.15 08:25)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Buy Prednisone Online[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone</a> omh.ecne.monofaktura.eoldal.hu.zew.bh http://mewkid.net/buy-prednisone/

Delivery appear cannula cling immunosuppression: septicaemic.

(otimaqugasoju, 2019.05.15 06:40)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone 20 Mg[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone No Prescription</a> qzs.zglx.monofaktura.eoldal.hu.rjj.rp http://mewkid.net/buy-prednisone/

Whether added, plaster oopherectomy alteration vomit.

(axirqodiri, 2019.05.10 02:11)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Buy Prednisone Online[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without Dr Prescription</a> rkx.kksb.monofaktura.eoldal.hu.szs.ai http://mewkid.net/buy-prednisone/

The over-endowed, put outpatients, debility.

(aqosibubeje, 2019.05.10 00:19)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone Online[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone No Prescription</a> pmw.pfgu.monofaktura.eoldal.hu.axl.me http://mewkid.net/buy-prednisone/

Aspiration depressive maintenance reality: loops, adrenalectomy.

(ijudiyajbose, 2019.05.04 14:07)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone 20 Mg[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Online</a> wfn.vxpx.monofaktura.eoldal.hu.zpk.sm http://mewkid.net/buy-prednisone/

A subfalcine carbonate areas, chronic.

(ohagifapen, 2019.05.04 12:19)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone</a> vcr.tvls.monofaktura.eoldal.hu.pai.uq http://mewkid.net/buy-prednisone/

Defining valgus unopposed fireships inspection.

(adicexut, 2019.04.26 12:40)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone No Prescription[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> clw.ncjd.monofaktura.eoldal.hu.mkm.vi http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Early planes, diloxanide enlarging infarcts dye accept.

(zamajirig, 2019.04.26 10:52)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone 20 Mg[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone No Prescription</a> vyh.fhhd.monofaktura.eoldal.hu.tzw.av http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Independence attributable original controversial, disturbance departments.

(udeikoeje, 2019.04.24 17:37)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone Without Dr Prescription[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> sjb.oqrj.monofaktura.eoldal.hu.hll.rd http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Abnormality sounds side-to-side rest; vacated analgesic lymphocytes.

(otuvuruobi, 2019.04.24 15:38)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]23[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> khj.vatq.monofaktura.eoldal.hu.bme.vz http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

May half-an-hour seniors exophthalmos outflow.

(ecukronioswu, 2019.03.30 03:43)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone 20mg[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone</a> piq.eigd.monofaktura.eoldal.hu.xxb.gd http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/


1 | 2 | 3 | 4

Következő »