Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Papírmasé tárgyak

A papírmasé kevésbé ismert, pedig kiválóan munkálható alapanyag. Különösen szeretem, mivel környezetbarát. A tojástartótól a szórólapokig mindent felhasználhatok, átváltoztathatok. Ragasztóanyagként a ma már kevésbé ismert csirízt használom. Az elkészült tárgyak többszöri lakkozás után, akár a kertbe is kitehetőek, ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

vivi75@freemail.hu

(Levivi, 2013.10.14 05:40)

Kedves Emese!
Először is gratulálni szeretnék a munkáidhoz gyönyörűűűek!!!
Másodszor pedig a papírmasé technika felkeltette a kíváncsiságomat, szóval ehhez kapcsolódóan lenne egy-két kérdésem.
Érdeklődni szeretnék, hogy a papírmasé tárgyakat mivel lehet festeni és lakkozni. Egyszerre hány réteg papírt érdemes felrakni a dekorációkra? Mennyi a száradási idő? Ha pl. egy nagyobb állatot szeretnék készíteni, akkor kb.hány réteg papírt kell felragasztani? Ha masszából készítek valamit azt rá kell kenni valamire vagy formázni kell, mint a gyurmát? Ahhoz is kell valami sablont készíteni előtte vagy hogy lesz üreges?
Előre is köszönöm a válaszodat!
Szép napot!
Vivi

Re: vivi75@freemail.hu

(monofaktura, 2013.10.14 15:53)

Kedves Vivi!
A tárgyakat bármilyen festékkel lehet festeni, amit egyébként papírra használni lehet. Én legjobban az akrilfestékeket szeretem, szép a színük, gyorsan száradnak, jól keverhetőek egymással. Lakkot úgy érdemes választani, hogy milyen célra akarjuk használni a tárgyat. Szabadban? Akkor erős, hideg, meleg, UV, eső, fagy tűrő lakkot kell... ha a lakásban, akkor elég akár egy sima hobbilakk is.
Egyszerre 4-6 réteg papírt érdemes feltenni, (persze lehet kevesebbet is) majd néhány nap száradás után folytatni a munkát.
A száradási idő mindig a környezet hőmérsékletének és a páratartalomnak a függvénye... no és persze a felvitt rétegek száma, és a csiriz sűrűsége is befolyásolja a munka száradási idejét. Ezt sajnos ki kell tapasztalni... Nem érdemes siettetni, napra tenni, vagy télen a radiátorra, mert deformálódik a papírmasé az egyenetlen hő hatására.
Masszából is max 10-12 mm vastagságú tárgyat érdemes készíteni. Ugyanis nem tud teljesen kiszáradni, berohad a közepe. Nem muszáj a tárgyaknak üregesnek lenniük, pl hungarocellből ki lehet formázni egy állatot, és erre felvinni a papírt. a szemeket, orrot, körmöket, karmokat, szőrt, már lehet masszából, masszával elkészíteni! Remélem tudtam segíteni valamicskét! Jó kísérletezést, sikeres alkotást Kívánok! Üdvözlettel: mse

nybildi@citromail.hu

(maccs, 2010.04.07 18:09)

Szia!
Kisfiam szülinapjára szeretnék pinata formát késziteni - természetesen cukorkát tennék bele :) Mit javasolsz?

robi.bozoki@gmail.com

(bozsóki nóra, 2009.07.10 21:04)

KEDVES EMESE1 PAPIRMASE UTAN KUTATTAM ES VELETLEN KEVERDTEM A HONLAPODRA.NAGZN MRGTETSZETTEK A PAPIRMASÉ TÁRGYAK KÉSZITESE.NEKILÁTTUNK GYEREKEIMMEL A PAPIR TÉPÉSÉHEZ....,DE A CSIRIZ KESZITÉSE VOLT AZ IGAZI ÉLMENY SZÁMUKRA.UTÁNNA NYOMKODTUK,DAGASZTOTTUK.HÚSVÉTRA KÉSZITETTÜNK KOSARAKAT , KISCSIBEKNEK TOJÁSHÉJAT NYUSZIKNA KALAPO.AZ ISKOLAI KITAKODÓ VÁSÁRON NAGY SIKERÜK VOLT, SZINTE SENKI SE ISMERTE EZ AZ ANYAGOT. PEDIG NAGYON HÁLÁS,OLCSÓ ÉS AHOGY TE IS IRTAD AZ OLDALADON KÖKNYEZETBARAT.MEGOSZOTTAM A SZERZETT TAPASZTALATOM, AMI IGAZ MÉG NEM TÚL GAZDAG. LENNE EGY KÉRDESEM HA NEM VAGYOK TOLAKODÓ. A TÁRGYAKAT MELYEKE LÁTTAM A GALÉRIÁBAN OLYAN SIMA A FELÜLETÜK GONDOLOM A LAKKTÓL FÉNYESEK, DE NEKEM SZÁRADÁS ATÁN RAPACSOS.EGYENLETLEN LESZ A TÁRGYAK FELÜLETE.VALAMIT ROSSZUL CSINÁLOK'TUDNAL-E TANACSOT ADNI. JÓ MUNKÁT ÉS SOK ÖTLETET KIVANOK. NÓRA UI. KÜLÖMEB AZ ALMASZDŐ KISLÁNY A KEDVENCEM. AKERET IS PAPIRMASÉ' ÜDV